Eten en drinken in Zeeland

Zeeland is niet alleen een streek waar je kan genieten van een overweldigende natuur maar ook de inwendige mens komt ruimschoots aan zijn trekken. Op de pagina met weblinks staan slechts enkele gelegenheden voor een snelle hap, een lekkere versnapering, een degelijk hoofdgerecht of een culinair festijn: aan jou de keuze en aarzel niet om ons advies te vragen: we hebben al één en ander voor u uitgeprobeerd!

 

 

Voor schaaldieren en vis zit je in Zeeland letterlijk aan de bron: mosselen en oesters, kokkels, kreeft en krab, verse vis en paling: keuze te over in alle maten en gewichten. Wie het feest wil meemaken van bij het begin moet op donderdag zeker een bezoek brengen aan de vismijn van Colijnsplaat.

Op sommige landbouwgronden waarvan het grondwater een beetje zilt is, gedijt lamsoor - herkenbaar aan de paarse bloemen - en zeekraal: groenten met een typerende smaak die vaak in gerechten worden verwerkt.

 

 

Voor de snoepers zijn er Zeeuwse boterbabbelaars en de authentieke Zeeuwse bolus: een lekker gebakje met boter voor bij de koffie.

Appelaere en Perelaere zijn lekker verfrissende dranken van gepasteuriseerd appel- of perensap maar er is ook straffer spul te krijgen:

 

 

In Kamperland (op Noord-Beveland) is er een brouwerij waar Emelissebier worden gebrouwen in verschillende soorten en smaken. Je kan er terecht voor een rondleiding of een proeverij, eventueel met een uitgebreide maaltijd.

In Dreischor wordt heerlijke witte wijn verbouwd op Wijnhoeve de Kleine Schorre. Op het etiket vind je de merknaam “Schouwen-D®uiveland” en dan weet je direct waar Dreischor ongeveer gelegen is.

 

 

Een rijke keuze aan deze streekproducten samen met melkproducten zoals kaas in verschillende smaken vind je in de landwinkels en sommige boerderijen, bvb. landwinkel Elenbaas vlakbij Arnemuiden of kaasboerderij Schellach als je met de fiets onderweg bent van Middelburg naar Veere.